Ma: 11:00 - 17:30 | Di-Vr: 09:00 - 17:30 | Za: 09:00 - 17:00 0525 - 63 16 18
Voor- en nadelen van een prefab zwembad
Welke soorten kunststof zwembaden zijn er?
Voorbeeld 1: polypropyleen zwembaden
Voorbeeld 2: plunge pools
Voorbeeld 3: polyester zwembaden
Voorbeeld 4: HDPE zwembaden
Conclusie: prefab of bouwkundig zwembad?
Laat alles zien

Een prefab zwembad is, zoals de naam al doet vermoeden, een zwembad dat voorgefabriceerd is. Dit soort zwembaden worden in z’n geheel in de grond geplaatst. Dit gebeurt eigenlijk altijd met een hijskraan. Een groot voordeel, is dat de plaatsing over het algemeen sneller gaat dan bij een bouwkundig zwembad. Meer voordelen en voorbeelden kunt u in dit artikel vinden.

Voordelen van een prefab zwembad

Een prefab zwembad is ideaal wanneer u snel wilt genieten van uw zwembad. De kuip kan namelijk snel geplaatst worden en vaak zijn de inbouwdelen al vooraf gemonteerd. Het risico op lekkages is hiermee minimaal, omdat alles uitvoerig getest wordt. Nog een aantal grote voordelen zijn:

  • Uitgebreide keuze in vorm, afmetingen en elementen (bijvoorbeeld een trap of plage);
  • UV-bescherming waardoor de het materiaal volledig kleurvast is;
  • Door de relatief gladde wanden kunnen algen minder goed hechten. Hierdoor verwijdert u ze ook makkelijker;
  • Vaak goedkoper dan een bouwkundig zwembad. Ook de plaatsing is goedkoper, doordat er minder werk aan te pas komt;
  • Het risico op plooien in een folie zwembad is er altijd. Bij prefab zwembaden is dit risico uitgesloten.

Nadelen van een prefab zwembad

Er zitten enkele nadelen aan een prefab zwembad, waarbij het belangrijk is dat u hier op voorhand van de op de hoogte bent.

  • Bij het plaatsen moet u er goed op letten dat de plaats waar het zwembad komt, bereikbaar is. Doordat het uit één geheel bestaat, is er meer ruimte nodig dan bij het bouwen van een bouwkundig zwembad;
  • Door transportbeperkingen is het niet mogelijk om iedere afmeting te kiezen. Vaak is de maximale breedte 5 a 6 meter.

Welke soorten kunststof zwembaden zijn er?

De meeste prefab zwembaden zijn gemaakt van kunststof. Dit is niet alleen duurzaam, maar er zijn ook veel mogelijkheden om het zwembad volledig naar wens samen te stellen. Hieronder hebben we een aantal kunststof zwembaden opgesomd, met daarbij een korte uitleg.

Voorbeeld 1: polypropyleen zwembaden

Een bekend voorbeeld van een prefab zwembad is een polypropyleen zwembad. Hierbij worden bijvoorbeeld een trap, plage of andere elementen vooraf geplaatst. Dit type zwembad wordt opgebouwd uit platen van polypropyleen, die vervolgens aan elkaar worden gelast. Een polypropyleen zwembad kan geen ronde vormen bevatten, doordat het opgebouwd wordt uit platen.

Een voordeel is dat u dit zwembad meer kunt personaliseren dan een polyester zwembad.

Voorbeeld 2: plunge pools

Een plunge pool is tegenwoordig steeds vaker te vinden. Vooral doordat het zwembad vanwege de afmetingen in vrijwel iedere tuin past. Daarbij is het wel vooral geschikt voor ontspanning en afkoeling tijdens warme dagen. Wilt u hier in kunnen zwemmen, dan is een jetstream essentieel.

Meer weten over plunge pools, met daarbij voor- en nadelen? Lees hier meer over ‘wat is een plunge pool?

rhodos-wellness-plunge-pool-zwembad
Polyester zwembad kopen - Rhodos.nl

Voorbeeld 3: polyester zwembaden

Een polyester zwembad wordt geproduceerd door middel van een mal. Daarom bevat dit soort zwembad over het algemeen rondere vormen. Doordat de mal niet aangepast kan worden, is de keuze bij polyester zwembaden vaak beperkter. De polyester wand bestaat uit meerdere lagen. Let er goed op dat dit van hoogwaardige kwaliteit is, zodat er geen osmose kan ontstaan.

Voorbeeld 4: HDPE zwembaden

Een HDPE zwembad (High Density Polyethyleen) bestaat uit platen die met uiterste precisie aan elkaar gelast worden. Deze platen hebben een dikte van maar liefst 10 mm. Ook zijn ze door en door UV-bestendig, waardoor de kleur op den duur niet vervaagt. HDPE wordt ook wel gebruikt in de chemische industrie en ook het waterleidingnet is gemaakt van Polyethyleen. Een HDPE zwembad is het topmodel binnen ons assortiment.

image002 (2)

Conclusie: prefab of bouwkundig zwembad?

De conclusie is dat de keuze afhankelijk is van uw wensen en eisen. Wanneer u volledige vrijheid in afmetingen, diepte en vorm van het zwembad wil hebben, adviseren we een bouwkundig zwembad. Bouwkundige zwembaden zijn doorgaans duurder. Zoekt u een zwembad dat snel te plaatsen is en een uitstekende kwaliteit heeft, dan is een prefab zwembad de uitkomst. Deze zijn in de meeste gevallen vierkant of rechthoekig. Bij polyester zijn er wat rondere vormen mogelijk. Onze keuze gaat uit naar polypropyleen zwembaden, vanwege de perfecte prijs-kwaliteitsverhouding.