Ma: 11:00 - 17:30 | Di-Vr: 09:00 - 17:30 | Za: 09:00 - 17:00 0525 - 63 16 18
Betekenis
Grootte plunge pool
Voor- en nadelen
Mogelijkheden
Advies krijgen
Laat alles zien

Heeft u geen grote tuin of bent u niet van plan om baantjes te zwemmen in uw zwembad? Voor ultieme ontspanning kiezen mensen steeds vaker voor een plunge pool: een mini zwembad dat vaak niet dieper is dan 125 cm. In dit artikel leest u niet alleen wat een plunge pool is, maar ook wat de voordelen, nadelen en meest gekozen afmetingen zijn.

Betekenis van een plunge pool

De benaming komt van een verschijnsel dat terug te vinden is bij watervallen. Door het water, dat met enorme hoeveelheden naar beneden komt, vindt er onder de waterval slijtage plaats. Dit natuurverschijnsel wordt ook wel een plunge pool genoemd. Bij zwembaden wordt deze benaming gebruikt voor zwembaden die niet groter zijn dan 500 x 300 cm en in de meeste gevallen een diepte hebben van maximaal 125 cm (dieper is altijd mogelijk). Vaak wordt er een trapje en plage (plateau) in geplaatst, zodat u hierop kunt relaxen.

plunge-pool-rhodos-wellness

Hoe groot is een plunge pool?

Zoals eerder genoemd is een plunge pool niet groter dan 500 x 300 cm. Buiten die afmetingen wordt het eerder een normaal zwembad. Binnen die afmetingen bent u volledig vrij in het kiezen van de afmetingen, maar de meest gekozen afmetingen zijn:

 • 400 x 250 cm
 • 500 x 250 cm
 • 500 x 300 cm

De meest gekozen diepte is 125 cm, maar als u liever kiest voor een dieper mini zwembad, is dat mogelijk tot maximaal 150 cm. Let er bij het kiezen van de afmetingen op dat het zwembad makkelijk op de juiste plek kan komen. Kan dat niet? Dan wordt er vaak een hijskraan gebruikt.

> Lees hier 4 verschillen tussen een plunge pool en zwembad

De voordelen en nadelen van een plunge pool in de tuin

Natuurlijk zijn er verschillende voor- en nadelen te noemen bij dit type zwembad. Wat we zien is dat het steeds populairder wordt, omdat er niet veel ruimte voor vrijgemaakt hoeft te worden in de tuin. Hieronder hebben we alle punten opgesomd, zodat u zelf kunt bepalen of het aansluit bij uw wensen en eisen.

rhodos-wellness-plunge-pool-zwembad

Voordelen

 • Mogelijkheid om een jetstream te plaatsen, waardoor het mogelijk wordt om op een relatief klein oppervlak intensief baantjes te trekken. Hier wordt vaak gebruik van gemaakt door wedstrijdzwemmers;
 • Kan vanwege de afmetingen in nagenoeg iedere tuin geplaatst worden;
 • Doordat de plunge pool kleiner is en minder waterinhoud heeft, verbruikt de techniek eromheen minder energie. Denk hierbij aan een zwembadpomp of zwembad warmtepomp;
 • Het is qua onderhoud minder werk dan een zwembad met grotere afmetingen, waardoor u snel weer kunt ontspannen;
 • Het water in een plunge pool is sneller op temperatuur. Dat komt doordat er minder water aanwezig is om te verwarmen;
 • U bepaalt zelf wat de afmetingen worden en waar een trapje en/of plage (plateau) geplaatst worden.

Nadelen

 • Zonder jetstream is het niet mogelijk om baantjes te trekken in een plunge pool;
 • Balspellen of gebruik maken van opblaasbare artikelen zijn niet goed mogelijk vanwege de afmetingen.

Mini zwembad voor wedstrijdzwemmers

Het wordt vaak gebruikt door wedstrijdzwemmers: een plunge pool met jetstream. Hierdoor hoeft het zwembad geen grote afmetingen te hebben en is bijvoorbeeld 4 x 2,5 meter al voldoende. Dat maakt de plunge pool erg geschikt voor mensen die niet veel ruimte hebben, maar wel graag baantjes willen zwemmen. Een jetstream is ook geschikt voor mensen met minder zwemervaring.

Eindeloze mogelijkheden

Naast het feit dat u zelf de afmetingen en diepte kunt bepalen, zijn er ook mogelijkheden voor het kiezen van een kleur. Kleuren die vaak terug te zien zijn, zijn lichtblauw, grijs, antraciet of wit. Om de warmte vast te houden en het zwembad af te dekken, is er de mogelijkheid voor een lamellendek. Ook op het gebied van zwembad techniek zijn er veel mogelijkheden. Liever niet naar de waterbalans omkijken? Dan is het zelfs mogelijk om de volledige zwembad techniek te automatiseren. Zo kunt u doen wat u het liefste doet: ontspannen in de plunge pool.

Advies over uw eigen plunge pool?

Benieuwd wat de mogelijkheden zijn en wat een plunge pool kost? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Al sinds 1993 is Rhodos Wellness dé specialist op het gebied van zwembaden en wij helpen u graag met het samenstellen van uw eigen plunge pool. Weten waar u aan moet denken qua kosten? Lees dan onze blog: ‘wat kost een plunge pool?‘.