Ma: 11:00 - 17:30 | Di-Vr: 09:00 - 17:30 | Za: 09:00 - 17:00 0525 - 63 16 18
Voor- en nadelen van een infrarood sauna
Waar is een infrarood sauna goed voor?
Korte of lange golf stralen
Vijf soorten infraroodstralers
Verschillen traditionele sauna en infrarood sauna
Kan een infrarood sauna buiten?
Hoe lang mag je in een infrarood sauna zitten?
Hoe vaak mag je de infrarood sauna gebruiken?
Een infrarood sauna op maat
Laat alles zien

Een infrarood sauna lijkt qua uiterlijk erg op een gewone sauna, maar werkt met infraroodstraling in plaats van met stoom. De infraroodstralen dringen tot diep in de huid door, waar ze spieren en gewrichten verwarmen en zo helpen versoepelen. De opwarming kan pijnklachten helpen verlichten, ook klachten die door aandoeningen als reuma of artrose zijn ontstaan.

Wat is een infrarood sauna, hoe werkt het en waar is het goed voor? We leggen het je hier allemaal uit.

Voordelen van een infrarood sauna

  • Verlichten van spier- en gewrichtspijn
  • Betere afvoer van afvalstoffen uit het lichaam
  • Straling met gerichte werking
  • Aan te sluiten op een normaal stopcontact
  • Werkt ook met de deur open
  • Al te plaatsen op een klein oppervlak

Nadelen van een infrarood sauna

  • Wij raden aan de infraroodcabine alleen binnen te plaatsen

Infrawave

Waar is een infrarood sauna goed voor?

De infrarood sauna is een plek waar je kunt ontspannen, maar het biedt je ook de nodige gezondheidsvoordelen. Voor personen die last hebben van spieren, gewrichten of voor sommige huidaandoeningen zoals eczeem kan de infrarood sauna verlichtend werken.

Naast het positieve effect op je spieren en gezondheid helpt het je lichaam ook om afvalstoffen beter af te voeren.

Leestip: alles over de invloed van infrarood op het lichaam

Korte of lange golf stralen

Er zijn meerdere soorten stralers om uit te kiezen voor in de infrarood sauna. Als eerste is er het onderscheid tussen korte of lange golf straling. Een korte golf straal dringt dieper door in de huid. Bij spier- of gewrichtspijn werkt deze straling dan ook beter om de pijn te verlichten. De lange golf voelt warmer aan dan de korte golf straling, waardoor je minder lang in een sauna met lange golf stralen kan blijven zitten. Deze bootsen ook meer het effect van een sauna na.

Infrarood sauna

Welke soorten infraroodstralers zijn er?

Er zijn vijf soorten infraroodstralers die in de cabine geplaatst kunnen worden. Elk van deze heeft een ander effect op je lichaam. In standaard infrarood sauna’s zijn de stralers al ingebouwd. In maatwerk sauna’s kun je zelf bepalen welk van deze je wilt toepassen.

Keramische stralers

Keramische stralers zijn volledig lange golf en daardoor minder krachtig. Deze stralers zorgen voor een verbeterde bloedsomloop. Je kiest voornamelijk voor keramische stralers als je de sauna wilt gebruiken om in te ontspannen.

Magnesiumoxide stralers

Magnesiumoxide heeft een meer middengolf straling en laat je zweten. De transpiratie zorgt ervoor dat je lichaam gifstoffen sneller kwijtraakt, ofwel het helpt je lichaam ontgiften.

Full spectrum stralers

Full spectrum stralers werken goed voor mensen met klachten die gerelateerd zijn aan de spieren en gewrichten. De full spectrum stralers geven een combinatie van kort, midden en lange straling af. Deze warmen de spieren op waardoor ze versoepelen. De combinatie van verschillende golflengtes zorgt ervoor dat je langer in een cabine met deze straling kunt blijven zitten.

Duo stralers

Met een duo straler kun je uit twee verschillende soorten stralers kiezen tijdens je saunasessie. De duo straler combineert een magnesiumoxide en full spectrum straler. Je bepaalt dus zelf of je meer wilt ontspannen en je lichaam laat ontgiften of dat de stralen dieper moeten doordringen voor pijnverlichting. Ga je de infrarood sauna met meerdere personen gebruiken, dan is dit een manier om iedereen te voorzien van de juiste soort straling.

Triple stralers

Een triple straler is een combinatie tussen de magnesiumoxide, full spectrum en keramische straler. Je hebt dus iedere soort straling tot je beschikking. Net als met de duo straler kies je zelf welke straler je tijdens iedere sessie gebruikt. De triple straler is hierdoor ideaal voor een sauna die door veel personen wordt gebruikt.

Verschillen traditionele sauna en infrarood sauna

Hoewel de traditionele en infrarood sauna er aan de buitenkant aardig hetzelfde uitzien, is de werking totaal verschillend. Zo is een traditionele sauna uitgerust met een saunakachel. Wil je het beste van beide werelden? Dan is een combi sauna de beste oplossing. Hiermee heb je een sauna met zowel een saunakachel als infraroodstralers.

Traditionele sauna

Een saunakachel verwarmt de cabine van de traditionele sauna. Door het opgieten van water op de saunastenen verhoog je tijdelijk de luchtvochtigheid en temperatuur.

De sauna laat je ontspannen, helpt je lichaam afvalstoffen afvoeren en heeft een positief effect op je weerstand.
De warmte van de traditionele sauna dringt niet verder door je huid in. Op je spieren heeft deze sauna dan ook weinig effect.

Binnenkant barrelsauna
infrawave cabine

Infrarood sauna

Het doel van de infraroodcabine is voornamelijk het verwarmen van je spieren en gewrichten, zodat je hier na je sessie minder last van hebt. Verder helpen de infraroodstralen het lichaam beter afvalstoffen, zoals melkzuur afvoeren. Ook dit kan bijdragen aan het verminderen van spierpijn.
De temperatuur wordt in de infrarood sauna door de droogte anders ervaren dan in een traditionele sauna. Waar je een traditionele sauna vaak op temperaturen tussen de 80 en 90 graden houdt, blijft de temperatuur van de infrarood sauna met zo’n 55-65 graden een stuk lager. Het voordeel van deze lagere temperatuur is dat de infrarood sauna veel sneller op temperatuur is dan de traditionele sauna.

Kan een infrarood sauna buiten?

De infrarood sauna lijkt qua uiterlijk veel op de traditionele sauna. Hierdoor ontstaat de vraag of je de infrarood sauna ook buiten kan plaatsen. En het is mogelijk, alleen niet aan te raden. De infrarood sauna warmt de spieren op om ze te versoepelen. Koelen ze na een sessie te snel af door de kou buiten, dan gaan de spieren verkrampen en werkt dit averechts. Plaats de infrarood sauna daarom altijd in huis.

Hoe lang mag je in een infrarood sauna zitten?

Over het algemeen duurt een sessie in de infrarood sauna 15 minuten. Afhankelijk van de soort straling kun je dit verlengen. Met een korte golf straling blijft 15 minuten de limiet. Gebruik je lange golf straling, dan kun je tot zo’n 40 minuten in de sauna blijven zitten.
Het belangrijkste is dat je naar je eigen lichaam blijft luisteren. Krijg je het gevoel dat je de deur moet openen of de cabine uit moet, doe dit dan.
Verder is het van belang om goed voorbereid van de sauna gebruik te maken. Drink genoeg water en ga de cabine niet in na het drinken van alcoholische drank.

sauna klok

Hoe vaak mag je de infrarood sauna gebruiken?

Als je net begint met het gebruiken van de infrarood sauna is het van belang om rustig op te bouwen. Dit doe je door de eerste weken 2-3 keer per de week in de sauna plaats te nemen. Dit is na verloop van tijd uit te breiden naar dagelijkse sessies.

Een infrarood sauna op maat

Voor het plaatsen van een infrarood cabine is het niet nodig om rekening te houden met vaste afmetingen. Wij kunnen de cabine op maat laten maken, waardoor deze vrijwel altijd in jouw ruimte past.
Als je een cabine op maat laat maken, kun je ook kiezen uit welke houtsoort je de cabine wilt laten bouwen.
Wil je een infrarood sauna van een vast formaat plaatsen, dan vind je bij ons geweldige infrarood sauna’s van verschillende merken. Ieder merk voegt unieke eigenschappen aan de sauna’s toe. Bekijk en vergelijk de verschillende merken en vind zo de perfecte sauna.

Een infrarood sauna in huis halen

Om te genieten van je eigen infrarood sauna kan je een vrijblijvende offerte aanvragen via onze website. Je bent ook welkom in onze showroom om de opties van dichtbij te bekijken.