Ma: 11:00 - 17:30 | Di-Vr: 09:00 - 17:30 | Za: 09:00 - 17:00 0525 - 63 16 18
Morgen, zaterdag 13 april, organiseren wij ons inspirerende World of Wellness event. Kom jij ook? Lees hier meer
Het effect van kleurentherapie
De kleuren die kleurentherapie gebruikt
1. Rood
2. Oranje
3. Geel
4. Groen
5. Blauw en indigo
6. Paars
Hoe pas je kleurentherapie toe in de infraroodsauna?
Laat alles zien

Kleur kan beïnvloeden hoe wij ons voelen. Waar de ene kleur kalmerend werkt, geeft de ander je juist meer energie. Op het moment dat je weet wat het effect van verschillende kleuren is, is het mogelijk om hier je voordeel uit te halen. Je kunt jouw gevoelens namelijk op een positieve manier sturen met behulp van kleurentherapie.

De infrarood sauna is een heel geschikte plek om deze kleurentherapie toe te passen. Hier heb je de tijd om de kleuren volledig in je op te nemen, terwijl je van de sauna geniet. Wil je aan de slag gaan met kleurentherapie? Wij leggen je uit wat voor effect verschillende kleuren kunnen hebben.

Infraroodsauna binnenkant

Wat doet kleurentherapie?

Kleurentherapie wordt in de oosterse geneeswijzen al een tijdlang toegepast. Hoewel kleuren een effect kunnen hebben op je mentale gesteldheid, is kleurentherapie echter geen erkende geneeswijze. Er bestaat dan ook geen wetenschappelijk bewijs dat het werkt.

Toch wordt er genoeg wetenschappelijk onderzoek naar het effect van kleur gedaan. Hieruit komen ook zeker resultaten naar voren die aantonen dat het zaken als je innerlijke rust of zelfs je koopgedrag kan beïnvloeden. Welke kleuren zijn dan van belang en wat gebruik je om je gemoedstoestand te bevorderen?

Wat betekenen de kleuren van kleurentherapie?

De kleuren die je tijdens de kleurentherapie gebruikt, zijn rood, oranje, geel, groen, blauw/indigo en paars. Sommigen linken deze kleuren aan chakra’s, ofwel energiepunten in het lichaam. Uit deze overtuiging worden ook claims gemaakt dat een kleur tot genezing van delen van het lichaam kan leiden. Aangezien hier geen wetenschappelijke grondslag voor is, beperken wij ons in dit artikel tot de effecten die het op je gevoel of mentale gesteldheid kan hebben.

1. Rood

Rood wordt sterk gelinkt aan je energieniveau. Het verhoogt de spontaniteit en is welbekend als de kleur van passie.
Een grotere wilskracht, meer uithoudings- en doorzettingsvermogen zijn verder allemaal logische gevolgen van de extra energieboost die rood je geeft. Rood stimuleert: energie, vitaliteit, resistentie, oriëntatie, spontaniteit, stabiliteit en passie.

2. Oranje

Oranje is een zeer vrolijke kleur. Kleurentherapie waarbij je oranje gebruikt, bevordert dan ook je enthousiasme en optimisme. Verder stimuleert het mogelijk je creativiteit, expressie en productiviteit. Zeker een positieve kleurkeuze voor dagen dat het even tegenzit of je creativiteit bezig gaat. Oranje stimuleert: creativiteit, productiviteit, plezier, optimisme, enthousiasme, expressie en emotie.

3. Geel

Net als oranje staat geel bekend als een vrolijke kleur. Humor en blijdschap gaan hier dan ook mee gepaard. Naast een bevordering van je stemming is geel gelinkt aan intelligentie en logisch nadenken. Kan je wel wat geestelijke stimulatie gebruiken, stel je kleurentherapie dan in op geel. Geel stimuleert: blijdschap, humor, persoonlijke kracht, intelligentie, logica en creativiteit.

4. Groen

Groen staat voor balans en harmonie. Volgens het geloof in de chakra’s is dit dan ook het middelste chakra, die alles in evenwicht houdt. De groene kleur is verder onder andere gelinkt aan verbeteringen in het communiceren en je sociabiliteit. Groen stimuleert: liefde, communicatie, sociabiliteit, karakter en acceptatie.

5. Blauw en indigo

Blauw en indigo zijn rustgevende kleuren. Kalmte en innerlijke rust zijn dan ook gevolgen van het gebruik van blauw in kleurentherapie. Slapeloosheid wordt ook vaak benoemd als een probleem dat met blauw te verhelpen is. Gezien de vergroting van je innerlijke rust is dit een logische conclusie. Blauw en indigo stimuleren: kalmte, liefde, eerlijkheid, vriendelijkheid, waarheid, innerlijke rust, diepte en emoties, toewijding.

6. Paars

Paars is de laatst te benoemen kleur van kleurentherapie. Bij het afbeelden van de chakra’s bevindt deze kleur zich in het brein. Het is dan ook niet verrassend dat meditatie, spiritualiteit en wijsheid belangrijke links vormen met het paars. Paars stimuleert: intuïti, verbeelding, meditatie en artistieke kwaliteiten.

Hoe pas je kleurentherapie toe in de infraroodsauna?

In infraroodsauna’s is het gebruik van kleurentherapie al vrij gebruikelijk. Er zijn dan ook speciale lampen voor verkrijgbaar. Deze plaats je in de sauna of infraroodcabine en bedien je met een afstandsbediening.

Nu je weet wat de mogelijke effecten van de kleuren binnen de kleurentherapie zijn, is het tijd om te experimenteren. Kies de kleur waar jij het meeste baat bij hebt en geniet zoals altijd van je saunagang.

 

Morgen, zaterdag 13 april, organiseren wij ons inspirerende World of Wellness event. Kom jij ook? Lees hier meer