Ma: 11:00 - 17:30 | Di-Vr: 09:00 - 17:30 | Za: 09:00 - 17:00 0525 - 63 16 18
Morgen, zaterdag 13 april, organiseren wij ons inspirerende World of Wellness event. Kom jij ook? Lees hier meer
Waarom moet je een sauna schoonmaken?
Hoe vaak moet je een sauna schoonmaken?
De sauna schoonmaken bij sterke vervuiling
Laat alles zien

Na een drukke dag is er niets zo fijn als ontspannen in de sauna. Als je echt van het moment wil genieten, is het belangrijk dat de sauna schoon is. Je leest in dit blog hoe vaak je een sauna moet reinigen en hoe je dit het beste kunt doen. En wanneer je sauna blinkend schoon is, gebruik je onze tips om de sauna goed te onderhouden.

Waarom moet je een sauna schoonmaken?

Een sauna is warm en vochtig. Dit is een ideale omgeving voor bacteriën. Als er te veel bacteriën zijn, ontstaan er lelijke vlekken op het hout, tegels en tegelvoegen. Naast dat de materialen vies worden, kunnen ze ook beschadigd raken. En erger nog, de schimmels kunnen slecht zijn voor je gezondheid en je fijne gevoel in de sauna bederven.

We dragen zelf ook bij aan het vervuilen van de sauna. Denk aan de huid die niet schoon is, zweet en resten van producten zoals shampoo, crèmes, deodorant, parfum, make-up, enzovoort. Het is dus duidelijk: je moet een sauna regelmatig schoonmaken om het in een perfecte staat te houden.

Hoe vaak moet je een sauna schoonmaken?

Het is verstandig om na elk saunabezoek de sauna schoon te maken. Dit hoeft uiteraard niet meteen een uitgebreide schoonmaakactie te zijn. Door de sauna steeds een basisreiniging te geven, voorkom je hardnekkig vuil en blijft de sauna in goede staat.

Afhankelijk van hoe vaak je de sauna gebruikt, geef je de sauna eens in de zoveel tijd een goede schoonmaakbeurt. Ontdek je hardnekkig vuil in de sauna, dan is het belangrijk dat je dit zo snel mogelijk verwijdert.

Stappenplan: hoe reinig je een sauna?

We leggen je uit hoe je het beste jouw sauna schoonmaakt. Deze eenvoudige schoonmaaktips gelden voor zowel binnensauna’s, als buitensauna’s.

Wat je doet voor het gebruik van de sauna

  1. Neem een douche voordat je de sauna ingaat. Zo spoel je zweet en cosmeticaresten weg. Hiermee voorkom je dat deze stoffen in de materialen van de sauna trekken.
  2. Controleer de binnenkant van de sauna op stof, haar en vlekken. Pak er zo nodig een stofzuiger en vochtige doek bij.
  3. Leg altijd een handdoek neer om op te liggen of tegenaan te zitten. Zo wordt het zweet opgevangen door de handdoek en trekt dit niet in het bankje of de wand. Na gebruik gooi je de handdoeken meteen in de was.

Wat je doet na het gebruik van de sauna

  1. Zet de deur van de sauna open, zodat de warmte en vochtige lucht kan verdwijnen en bacteriën zich niet ophopen. Vooral houten sauna’s nemen veel vocht op en hebben een lange tijd nodig om te drogen.
  2. Nadat de sauna afgekoeld en droog is, neem je de bankjes en wanden af met een vochtige doek. Het is belangrijk dat je bij een infraroodsauna zorgt dat de infraroodlampen uit zijn. Vermijd de ruimte rondom de lampen zoveel mogelijk of haal voor de zekerheid de stekker eruit. Laat alles ook weer goed drogen.
  3. Je vermijdt water- en kalkvlekken op keramische tegels en glasplaten door ze droog te vegen.
  4. Geef de vloer een lichte schoonmaakbeurt door er met een pluisvrije doek en wat water overheen te gaan. Zorg ervoor dat de vloer goed droogt.

De sauna schoonmaken bij sterke vervuiling

Als je hardnekkig vuil hebt ontdekt in de sauna, is het tijd voor een grondige reiniging. Je kunt hiervoor een doekje en water gebruiken. Het beste is om een speciaal schoonmaakmiddel voor sauna’s aan te schaffen en dit ook toe te voegen. Reinig de sauna altijd van boven naar beneden. Vergeet ook niet de buitenkant van je sauna mee te nemen tijdens de poetsbeurt.

De Harvia sauna reiniger, speciaal ontwikkeld voor houten sauna’s, los je samen met wat desinfectiemiddel op in een emmer water. Met een spons verspreid je het middel over de bankjes en de wanden. Spoel de oppervlakken na het schoonmaken af met water en laat het hout drogen. Krijg je de vlekken niet goed uit het hout, dan kan je onbehandeld massief hout licht opschuren. Gebruik altijd schuurpapier met een lichte korrel en schuur met de houtnerf mee. Daarna neem je het oppervlak af met een vochtige doek.

Als het hout droog is, kun je het hout het beste met paraffine olie behandelen. Zo blijft de sauna goed onderhouden. Pas op met het gebruik van citrusgeurige oliën. Deze kunnen in de sauna zo’n sterke geur afgeven dat het irritatie geeft aan de ogen en slijmvliezen. Bovendien kunnen dit soort oliën het hout beschadigen. Je maakt het jezelf gemakkelijk met de sauna reinigingsset van Harvia. Deze set bevat alle benodigdheden om je houten sauna te reinigen.

Morgen, zaterdag 13 april, organiseren wij ons inspirerende World of Wellness event. Kom jij ook? Lees hier meer