Ma: 13:00 - 17:30 | Di-Vr: 09:00 - 17:30 | Za: 09:00 - 17:00 0525 - 63 16 18
Afspraak maken voor in onze showroom? Plan eenvoudig online
Inleiding
Wanneer is een sauna goed?
Wanneer geen sauna?
Conclusie
Laat alles zien

Het blijft veel besproken: is een sauna goed voor het lichaam, of niet? Het antwoord is ja. Een sauna is zowel gezond voor het lichaam, als voor de geest. In dit artikel leggen we uit waarom dat zo is en wanneer u juist geen gebruik moet maken van een sauna. Niet alle gezondheidsklachten kunnen hiermee verholpen worden en soms is voor bepaalde klachten een andere aanpak nodig. Ook dit wordt in het artikel besproken.

Hoe werkt een sauna?

De sauna wordt verwarmd door middel van een kachel. Hierdoor worden er hoge temperaturen bereikt, tot wel 110 graden. U kunt zelf bepalen hoe hoog de luchtvochtigheid is, door water op de saunastenen te gieten. Dit heeft een positieve werking op uw luchtwegen. Het duurt ongeveer 1 uur totdat de saunakachel de cabine volledig heeft verwarmd, afhankelijk van de ingestelde temperatuur.

Waarom is een sauna goed voor u? 4 redenen

  1. Minder kans op verkoudheid of griep – met een regelmatige saunasessie, bouwt u een afweermechanisme op. Hierdoor kan uw lichaam zich beter weren tegen verkoudheid of griep. Eén of twee keer per week is al voldoende om een goede ‘basis’ te hebben. Een Finse sauna is hier erg geschikt voor. Bent u toch verkouden? Dan gaat een saunasessie u hier helaas niet vanaf helpen. Herhaling is heel belangrijk.
  2. Vermindert bronchitis- of astmaklachten – heeft u hier last van? Dan kan een sauna helpen om de klachten te verminderen. Het is namelijk gebleken dat mensen die regelmatig de sauna bezoeken, de hoeveelheid astma-aanvallen afnam en dat de ademhaling werd verbeterd.
  3. Goed bij een hoge bloeddruk – door de warmte worden de bloedvaten in uw lichaam verruimd. Daardoor zal de bloeddruk afnemen. Hierbij is het wel belangrijk om genoeg tijd te nemen voor een saunasessie, omdat de bloeddruk bij het verlaten van de sauna weer toeneemt. Dat komt doordat de bloedvaten weer smaller worden.
  4. Afname van spier- en gewrichtspijn – de warmte kan een verlichtende werking hebben op pijn in spieren en gewrichten. Vaak komt het voor dat een infrarood sauna toch een betere oplossing is, omdat de infraroodstraling spieren nog intenser verwarmt.

Voordelen van een sauna thuis

  • Zo vaak in de sauna als u zelf wilt
  • Bouw een betere weerstand op
  • Ultieme ontspanning na een drukke dag
  • Positieve werking op astma en bronchitis
Bekijk onze sauna's

Wanneer geen gebruik maken van een sauna?

Er zijn een aantal scenario’s waarbij het niet verstandig is om in een sauna te gaan. We raden het niet aan wanneer u last heeft van spataderen, omdat bloedvaten continu wijder en nauwer worden. Het kan zelfs voorkomen dat een bloedpropje losschiet; dat is niet wenselijk. Bij hartklachten raden we aan om dit eerst met uw huisarts te bespreken. Het kan niet per definitie kwaad, maar het is altijd goed om het vooraf na te vragen.

Conclusie: is een sauna gezond?

In de meeste gevallen is een regelmatige saunasessie goed voor uw gezondheid. Wanneer u twijfelt of het wel geschikt is voor u, neem dan altijd even contact op met de huisarts. De warmte laat bloed dunner worden, wat niet voor iedereen goed is. Een sauna bij u thuis kan klachten verminderen, maar ook simpelweg zorgen voor ontspanning. Stress is één van de grootste veroorzakers van ziekte en daarom adviseren we om regelmatig te ontspannen. En wat is er nu lekkerder dan ontspannen in uw eigen sauna?

Afspraak maken voor in onze showroom? Plan eenvoudig online