Ma: 11:00 - 17:30 | Di-Vr: 09:00 - 17:30 | Za: 09:00 - 17:00
0525 - 63 16 18
Het belang van een goede slaaproutine
De rol van lichaamstemperatuur bij het inslapen
Verbetert de kwaliteit en duur van de slaap
Conclusie
Laat alles zien

De kwaliteit van onze slaap heeft een directe invloed op onze gezondheid. Helaas kampt één op de drie West-Europese volwassenen met een slaapstoornis. Een effectieve manier om de slaap te verbeteren is door regelmatig gebruik te maken van een sauna. In deze blog bespreken we hoe een sauna bijdraagt aan een betere nachtrust, ondersteund door bewezen feiten.

Het belang van een goede slaaproutine

Een goede slaaproutine is essentieel voor een rustgevende nacht. Zorg ervoor dat je slaapkamer stil en donker is, en dat de temperatuur aangenaam is. Vermijd activiteiten die stress of angst veroorzaken voor het slapengaan. Maar soms, ondanks deze voorzorgsmaatregelen, kan het moeilijk zijn om in slaap te vallen. Een mogelijke oorzaak hiervan is een te hoge lichaamstemperatuur.

Lees ook: is een sauna goed voor je gezondheid?

De rol van lichaamstemperatuur bij het inslapen

Onze lichaamstemperatuur volgt een circadiaans ritme: ’s ochtends zijn we kouder en ’s avonds warmer. Om in slaap te vallen, moet onze kerntemperatuur iets dalen. Deze daling stimuleert de aanmaak van melatonine, het hormoon dat ons slaperig maakt.

Hoe een saunabad helpt bij het afkoelen van het lichaam

Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar een heet saunabad kan helpen bij het afkoelen van het lichaam. Hoge temperaturen zorgen ervoor dat het bloed naar de huid en ledematen stroomt, wat oververhitting voorkomt. Nadat je de sauna verlaat, blijft veel bloed geconcentreerd in de uitgezette bloedvaten dicht bij het huidoppervlak, waardoor je lichaam snel afkoelt.

Dit snelle afkoelen na een saunabad zorgt ervoor dat je sneller in slaap valt, gemiddeld negen minuten sneller dan normaal. De daling van de kerntemperatuur na het saunabad geeft je hersenen het signaal dat het tijd is om te slapen.

Timing is cruciaal voor het beste resultaat

Voor het beste effect moet je een saunabad één à twee uur voor bedtijd nemen. Dit zorgt voor een optimale daling van de lichaamstemperatuur precies op het moment dat je wilt gaan slapen. Het is niet aan te raden om direct vanuit de sauna naar bed te gaan, omdat je lichaam dan nog te actief is.

Sauna voor het slapen verbetert de kwaliteit en duur

Een saunabad voor het slapen gaan, heeft een positieve invloed op zowel de slaapkwaliteit als de slaapduur. De voordelen zijn:

  • Rustige slaap: Bevordert een rustige slaap in de vroege uren van de nacht.
  • Spierontspanning: Ontspant de spieren en vermindert bewegingen tijdens het slapen.
  • Diepe slaapfase: Verbetert de kwaliteit van de slow-wave slaap, de diepe slaapfase die cruciaal is voor fysiek herstel.

Langer slapen in de ochtend

Een saunasessie in de avond, kan ook helpen om langer door te slapen in de ochtend. Voor ouderen, die vaak te vroeg wakker worden door een te lage lichaamstemperatuur, kan dit bijzonder nuttig zijn. Door een saunabad blijft de lichaamstemperatuur gedurende de nacht iets hoger, waardoor je minder snel wakker wordt.

Conclusie

Hoewel slaappillen kunnen helpen bij sommige slaapstoornissen, brengen ze vaak bijwerkingen met zich mee en bieden ze geen natuurlijke slaap met alle bijbehorende voordelen. Een sauna daarentegen biedt een natuurlijke manier om de slaapkwaliteit te verbeteren. Een saunabad één à twee uur voor bedtijd helpt je sneller in slaap te vallen en verbetert zowel de duur als de kwaliteit van je slaap. Waarom niet een keer proberen?

Kortom, een regelmatige saunasessie kan een waardevolle toevoeging zijn aan je avondroutine en een natuurlijke oplossing bieden voor een betere nachtrust.