Is een sauna goed voor je spieren?
De werking van een sauna op je spieren
De sauna helpt je spieren sneller te herstellen. De warmte van de sauna zorgt er namelijk voor dat zuurstof- en voedingsstofrijk bloed beter door het lichaam stroomt. Dit helpt beschadigde spieren na inspanning te genezen, waardoor je spierpijn afneemt en je soepeler kunt bewegen. Lees hier meer over de gezondheidsvoordelen van een sauna.
Voor of na het sporten de sauna in?
Na een intensieve training of groepsles de sauna induiken: het klinkt als een aangename beloning na het sporten. Maar is het wel slim om dan de sauna in te gaan of moet je dat juist voor je training doen? Wij leggen het je uit.
Naar de sauna vóór je training
Het lijkt misschien logisch om voor het sporten de sauna in te gaan om je spieren op te warmen. Toch is het niet verstandig om vóór je training de sauna te bezoeken. Door de warmte van de sauna heeft je lichaam minder uithoudingsvermogen. Bovendien raak je veel vocht kwijt en kost het tijd om dit weer aan te vullen. Dit wordt lastiger als je tijdens het sporten gaat zweten.
Naar de sauna na je training: goed voor spierherstel
Er zijn verschillende sportartsen en onderzoekers die aangeven dat een saunabezoek na het sporten kan bijdragen aan spierherstel. Ook laat de sauna je spieren ontspannen en zal je je beter voelen voor je volgende training. Daarnaast wordt je ademhalingscapaciteit verbeterd, wat je uithoudingsvermogen ten goede komt.
Heb je besloten om na het sporten de sauna in te springen, dan is het belangrijk om rekening te houden met het volgende:
- Neem een pauze voordat je de sauna ingaat: als je klaar bent met sporten, is het belangrijk dat je hartslag, ademhaling en bloedsomloop weer op een normaal niveau komt. Zorg er dus voor dat je afgekoeld bent en stap daarna pas de sauna in.
- Drink genoeg water: door het sporten en de warmte van de sauna verliest je lichaam veel vocht. Het is dus belangrijk dat je voldoende water blijft drinken.
- Houd je saunabezoek kort: 10 à 15 minuten in de sauna kan spierscheurtjes na het sporten al herstellen. We raden daarom ook af om na een intensieve krachttraining lang in de sauna te zitten, omdat je lichaam dan de spieren verbruikt als energie.
Infrarood bij reuma en andere gewrichtsproblemen
Heb je last van reuma, fibromyalgie, artrose of een andere aandoening dan kan een infraroodsauna helpen bij pijnverlichting. Vooral de stijfheid van de spieren neemt af door de infraroodstralen. Mensen met gewrichtsproblemen zeggen dat ze na een saunabezoek makkelijker kunnen bewegen en zich beter voelen.
De Direct Heat is het meest geschikt bij dit soort aandoeningen. De Direct Heat maakt namelijk gebruik van korte infraroodgolven die snel je lichaam binnendringen. De temperatuur in een infraroodsauna varieert tussen de 40°C en 60°C, maar dit is niet het belangrijkste. Heb je gesport? Dan kan een infraroodsauna ook helpen bij spierpijn.
Wil je een bezoek brengen aan de infraroodsauna of een infraroodsauna aanschaffen, bespreek dit dan altijd met jouw specialist of arts. Houd er ook rekening mee dat de resultaten per persoon en klacht kunnen verschillen.