Ma: 11:00 - 17:30 | Di-Vr: 09:00 - 17:30 | Za: 09:00 - 17:00 0525 - 63 16 18

Zwembad zomerklaar maken

Wanneer uw zwembad opstarten? Lees het hieronder!

Inleiding
Stap 1: reinigen
Stap 2: waterpeil verhogen
Stap 3: apparatuur inschakelen
Stap 4: juiste waterbalans
Volledige ontzorging
Laat alles zien

De winterperiode is (bijna) voorbij en het zwembad kan weer zomerklaar gemaakt worden. Het belooft een mooie zomer te worden, dus u wilt het liefst zo vroeg mogelijk van uw zwembad genieten. In dit artikel leest u hoe u dat kunt doen. In ons stappenplan leggen we precies uit waar u op moet letten voor het opstarten van uw zwembad.

Welke voorbereidingen moeten u treffen?

Uw zwembad is winterklaar gemaakt, waarbij u het waterpeil heeft laten zakken en de apparatuur heeft uitgeschakeld. Nu is het van belang om alles weer aan te zetten en het zwembad schoon te maken. Zorg daarom voor een tuinslang met stromend water. Gebruik geen hogedrukspuit: hierdoor kan de liner kapot gaan. Ook is het belangrijk om speciale schoonmaakmiddelen te gebruiken die niet agressief zijn en de liner niet beschadigen. Deze schoonmaakmiddelen bieden wij aan in onze winkel.

Afdekzeil-zwembad

Stap 1: reinig het hele zwembad

Bij het zomerklaar maken haalt u het winterzeil weer van het zwembad af. Zorg er daarbij goed voor dat u hem volledig schoonmaakt, voordat u het winterzeil opruimt. Zo voorkomt u dat er schimmel ontstaat. Haal daarna al het drijvende vuil met een schepnet uit het zwembad.

Verwijder de winterpluggen en winterdrijvers uit het zwembad en zorg dat de skimmers goed schoon zijn en het vuil eruit is gehaald.

Stap 2: verhoog het waterpeil van uw zwembad

Doordat u in de winterperiode het waterpeil tot onder de skimmers heeft laten zakken, is het bij zomerklaar maken belangrijk om het waterpeil weer te verhogen. Bij de meeste zwembaden geldt: verhoog het water tot 10 cm onder de zwembadrand.

Let op: gebruik bij het vullen van het zwembad uitsluitend leidingwater. Grondwater bevat ijzer, wat ervoor zorgt dat het water bruin wordt en dat ijzerdelen kunnen gaan roesten.

Stap 3: installeer de apparatuur en schakel het in

Alle apparatuur is in de winter losgekoppeld, om te voorkomen dat het kapot vriest. Natuurlijk moet de apparatuur in de zomer weer gekoppeld en ingeschakeld worden. Zorg ervoor dat alle o-ringen weer in de koppelingen komen, om lekkage te voorkomen. Vul het zandfilter aan met zand of glas, wanneer dat nodig is. Open alle leidingen, zodat de zwembadpomp aan kan en het water weer kan stromen. Het voorfilter van de zwembadpomp moet met water gevuld worden en het zandfilter zet u op de stand ‘circuleren’. Als alles draait kunt u het terugzetten op de filterstand.

Ons advies: controleer de apparatuur goed op lekkages. Wanneer het water ergens uit de leiding loopt, kan het voorkomen dat bepaalde apparaten droog lopen en dus kapot gaan.

Stap 4: breng dat waterbalans naar het juiste niveau

Als de systemen draaien rest u nog maar één ding: de waterbalans op orde brengen. Hierbij is het belangrijk dat het zwembad helemaal schoon is. U kunt met een zwembadrobot zorgen dat de bodem continu volledig schoon is. In ons stappenplan leest u alles over de juiste waterbalans. Heeft u een chloor doseerpomp of een zoutelectrolyse? Dan hoeft u deze alleen maar in te stellen, zoals in de handleiding beschreven wordt.

Liever niet zelf uw zwembad zomerklaar maken?

Onze servicedienst kan het zwembad ieder voorjaar zomerklaar voor u maken. Daarbij zorgen we ervoor dat alles aangesloten wordt, het afdekzeil wordt verwijderd van het zwembad en dat het geheel zwemklaar is. Zo kunt u direct genieten van uw zwembad zonder iets te hoeven doen. Ook kunnen wij uw zwembad winterklaar maken. Interesse?