Ma: 11:00 - 17:30 | Di-Vr: 09:00 - 17:30 | Za: 09:00 - 17:00 0525 - 63 16 18
Wat is de juiste zwembad pH-waarde?
Waarom is alkaliteit van belang?
Gevolgen van een verkeerde pH-waarde
pH-waarde en de werking van chloor
Hoeveel pH in een zwembad toevoegen?
Waardoor verandert de pH in mijn zwembad?
Hoe meet ik de pH-waarde van mijn zwembad?
Laat alles zien

De pH-waarde is een belangrijke bouwsteen van de zwembad waterbalans. Het geeft de zuurtegraad van het water aan, waarbij 7,0 neutraal is. Een lagere waarde is zuur en een hogere waarde basisch. Is de pH-waarde niet op peil, dan leidt dit onder andere tot huidirritaties en troebel water. Hier lees je alles over de juiste waarde en hoe je problemen met de pH-waarde eenvoudig oplost.

Wat is de juiste zwembad pH-waarde?

De ideale pH-waarde van zwembadwater ligt tussen 7,2 en 7,6. Dit is het punt waarop je als zwemmer geen last van het water ondervindt en het chloor zijn werk goed kan doen. De meest effectieve pH-waarde voor de werking van chloor, is 7,4. In een paar stappen breng je deze weer in balans.

  1. Test het zwembadwater 1 tot 2 keer in de week met teststrips, een digitale tester of fotometer. Let wel op dat teststrips een afwijking tot 10% kunnen tonen.
  2. Controleer of de alkaliteit in orde is. De waarde hiervan moet tussen 100 en 150 ppm liggen. Is de gemeten waarde niet goed. Breng dan eerst de alkaliteit op peil.
  3. Is de alkaliteit goed en ligt de pH-waarde van het zwembadwater tussen 7,2 en 7,6, dan hoef je hier niks meer aan te doen. Bij een te lage pH-waarde voeg je pH-plus toe. Een te hoge waarde is op te lossen door de toevoeging van pH-min.

Waarom is alkaliteit van belang?

Alkaliteit is de basis waar alle waarden van het zwembad op rusten. Alkaliteit heeft gevolgen voor de pH en de pH heeft vervolgens weer effect op de werking van het chloor. Als de alkaliteit te laag is voordat je de pH in balans brengt, zal deze snel weer uit balans raken. Is de alkaliteit te hoog, dan stijgt de pH-waarde en is deze niet meer te corrigeren. Wat de gevolgen van een verkeerde pH-waarde zijn, zullen we je hieronder verder uitleggen.

Gevolgen van een verkeerde pH-waarde

De verkeerde pH-waarde zorgt er heel kort gezegd voor dat je niet zorgeloos van je zwembad kan genieten. Het zorgt voor irritatie bij de zwemmer en is ook slecht voor het zwembad.

Het effect van een te lage pH-waarde (< 7,2)

Bij een te lage pH-waarde is het zwembadwater zuur. Een pH van 6,0 is 10 keer zuurder dan een pH van 7,0. Een pH van 5,0 is 100 keer zuurder dan een pH van 7,0. De gevolgen van een te lage pH-waarde zijn onder andere:

  • Je krijgt rode ogen en last van jeuk tijdens het zwemmen;
  • De betegeling van het zwembad erodeert;
  • Algen groeien gemakkelijker op de geërodeerde tegels;
  • Metalen onderdelen van de zwembadinstallatie, zoals een warmtepomp, corroderen drie keer zo snel;
  • De extra corrosie (roest) geeft het water een bruine kleur;
  • Chloor lost extra snel op, waardoor je hier veel geld aan verspilt;
  • Zwemkleding slijt sneller en zal eerder verbleken.

Een te lage pH is gelukkig vrij eenvoudig op te lossen door de toevoeging van pH-plus. Controleer zo’n 2 tot 6 uur na het toevoegen van de pH+ de waarden van het water opnieuw. Belangrijk is om de zwembadpomp te laten draaien.

Het effect van een te hoge pH (> 7,6)

Bij een te hoge pH-waarde is het zwembadwater basisch. Ook hiervan zijn de gevolgen merkbaar:

  • Je krijgt last van rode ogen en een droge huid;
  • Het vrije chloor werkt niet meer goed; hierdoor kunnen bacteriën niet meer (voldoende) afgebroken worden;
  • Het water wordt troebel of zelfs groen;
  • Zwemkleding verslijt sneller;
  • De kalk in het water hecht zich aan het zand in het zandfilter, waardoor de werking drastisch afneemt.

Ook een te hoge pH is gemakkelijk op te lossen. Dit doe je door pH-min aan het water toe te voegen. Controleer de waarden van het water zo’n 2 tot 6 uur na het toevoegen van de pH- opnieuw. Het is belangrijk de pomp goed te laten draaien. Ga pas zwemmen op het moment dat de waarde weer op het juiste niveau is.

Let op: Voeg nooit meerdere chemicaliën tegelijkertijd aan het zwembadwater toe. Hierdoor kunnen gevaarlijke stoffen vrijkomen.

blad-in-zwembad

pH-waarde en de werking van chloor

De pH is van belang voor de werking van het chloor. Is de pH-waarde te hoog of te laag, dan kan het chloor zijn werk niet goed meer doen. Op dat moment krijgen bacteriën de kans om zich te gaan verspreiden en kunnen algen voor groen water gaan zorgen.

> Bekijk alle pH-producten op onze webshop

Hoeveel pH in een zwembad toevoegen?

Is de pH-waarde van je zwembad te hoog, dan voeg je pH min toe. De juiste dosering hiervan is in de meeste gevallen: 80 gram per 10 m3 verlaagt de waarde met 0,1. Is de pH-waarde van je zwembad te laag, dan voeg je pH plus toe. De juiste dosering hiervan is in de meeste gevallen: 80 gram per 10 m3 verhoogt de waarde met 0,1.

Waardoor verandert de pH in mijn zwembad?

De pH-waarde kan veranderen door regenwater, reacties met verschillende chemicaliën in het zwembad, het toevoegen van leidingwater en organisch materiaal dat door de wind en door het zwemmen in het water is gekomen (zoals bladeren). Zorg er daarom voor dat je bladeren niet te lang in het zwembad laat liggen. Heeft het hard geregend? Meet dan de waarden en stel deze bij als dat nodig is.

Hoe meet ik de pH-waarde van mijn zwembad?

Voor het zelf testen van de waarden, raden wij aan gebruik te maken van een fotometer. De precisie waarmee deze meet, geeft je de beste indicatie van de waterbalans van je zwembad. Dat is vooral belangrijk, omdat een juiste pH-waarde van groot belang is voor het op orde houden van de waterbalans en daarmee een kristalhelder zwembad.

> Bekijk alle zwembad tester op onze webshop