Ma: 11:00 - 17:30 | Di-Vr: 09:00 - 17:30 | Za: 09:00 - 17:00 0525 - 63 16 18

Zwembad waterbalans

Alles wat je over zwembad waterbalans moet weten.

Inleiding
Wanneer is de zwembad waterbalans goed?
Zwembad Alkaliteit: beginnen bij de basis
Zwembad pH-waarde
Zwembad chloor: doodt bacteriën effectief
Calciumhardheid
Cyaanzuur
Accuraat de waarden van je zwembadwater meten
Advies van een specialist?
Laat alles zien

Zwembad waterbalans: een doolhof van verschillende waarden, die allemaal afhankelijk zijn van elkaar. Is de ene waarde niet goed, dan kan dat effect hebben op andere waarden. Doordat een zwembad vaak in de buitenlucht staat, krijgt het water flink wat te verduren; regen of zelfs onweer. Op deze pagina leggen we alles uit over de zwembad waterbalans en wat elke waarde inhoudt. Na het lezen van deze pagina kun je jouw familie en kennissen alles vertellen over de perfecte waterbalans!

Hoe is zwembad waterbalans opgebouwd?

De zwembad waterbalans is opgebouwd uit een aantal waarden. Dit zijn: pH-waarde, chloorwaarde, alkaliteit en hardheid van het water. Klopt de waterbalans? Dan heb je weinig omkijken naar het onderhoud. Klopt het niet? Dan is er werk aan de winkel. Allereerst moet je dan kijken welke waarden niet op orde zijn. Hieronder wordt uitgelegd wat de ideale zwembad waarden zijn. Zo kun je zelf kijken of dit vergelijkbaar is met de waarden in jouw zwembad.

Wanneer is de zwembad waterbalans goed?

Alkaliteit: 100 – 150 ppm

pH-waarde: 7,2 – 7,6

Chloor: 0,5 – 3,0 ppm

Stabilisator: 30 – 50 ppm

Calciumhardheid: 100 – 200 ppm

Schermafbeelding 2022-05-24 om 11.02.26

Zwembad Alkaliteit: beginnen bij de basis

Alkaliteit toont de concentratie van carbonaten en bicarbonaten in het zwembadwater aan. Waarom is dit van belang? Als de zogeheten carbonaathardheid niet goed is, dan beginnen de pH-waarden te schommelen of is deze niet meer te corrigeren. Is de pH-waarde te hoog, dan werkt het chloor niet en dan krijgen bacteriën vrij spel. Dit kan leiden tot troebel of groen water. Is de pH-waarde te laag, dan kan dit bijvoorbeeld leiden tot huidirritaties en rode ogen.

Alkaliteit is dan ook wel te zien als de fundering waar de overige waarden op rusten. Zonder goede basis gaan zich ook problemen voordoen met de overige waarden. De ideale alkaliteit ligt tussen de 100 en 150 ppm.

Feiten over de pH-waarde

  • Ideale waarde is tussen de 7,2 en 7,6
  • Chloor werkt niet zonder juiste pH-waarde
  • Een zoutwater zwembad reguleert pH beter
  • pH verhogen of verlagen doet u met pH+ en pH-
Bekijk pH-producten op onze webshop

Wat is zwembad pH-waarde?

De basis van het zwembadwater is de pH-waarde, ook wel de zuurgraad genoemd. De ideale pH-waarde ligt tussen 7,2 en 7,6. Het is belangrijk deze op orde te houden, om ervoor te zorgen dat het chloor blijft werken. Op het moment dat de pH-waarde te hoog is, werkt het chloor niet en kan het zwembad groen worden. Een te lage pH-waarde kan bij de zwemmer voor jeuk, brandende ogen en het verbleken van de zwemkleding zorgen. Heel vervelend, dus test altijd tijdig de waarden van het zwembadwater.

> Lees hier alles over pH in zwembadwater

Wat is zwembad chloor?

Chloor zorgt ervoor dat bacteriën worden gedood. Er zijn 3 soorten chloor, namelijk: totaal chloor, gebonden chloor en vrij chloor. De totale chloorwaarde geeft het totale chloor in het zwembadwater aan, maar dat betekent niet dat het allemaal effectief is. Vrij chloor is het actieve chloor in uw zwembad en gebonden chloor is niet-actief chloor. Dit heeft dus geen werking meer. De ideale waarde van vrij chloor is tussen 0,5 en 3,0 ppm.

> Lees hier alles over chloor in zwembadwater

Feiten over de chloor

  • Doodt bacteriën effectief en snel
  • Nooit meer groen water bij goed gebruik
  • Eenvoudig in gebruik en makkelijk toe te dienen
  • Voldoet aan alle Europese eisen
Bekijk chloorproducten op onze webshop

Feiten over calciumhardheid

  • Ideale waarde ligt tussen de 100 en 200 ppm
  • Een verkeerde hoeveelheid calcium haalt het zwembadwater uit balans
  • Gebruik geen volledig onthard water
  • Te verhogen met calcium booster

Calciumhardheid

Leidingwater bevat kalk. De hardheid van het water, ofwel de hoeveelheid kalk die hierin te vinden is, kan sterk verschillen per regio. De kalk komt in je zwembad terecht, omdat je het zwembad met datzelfde leidingwater vult. Net als met de overige waarden van het water is het van belang dat er niet te veel of te weinig kalk in het water aanwezig is. Is het water te zacht, dan kan het heel snel zuur worden. Is het water te hard, dan zorgt het voor kalkaanslag op de wanden, maar ook in de leidingen.

Cyaanzuur

Langzaam oplossend chloor werkt met een stabilisator. De stabilisator zorgt ervoor dat het chloor niet te snel vervliegt. Dit is in het zwembad te meten als cyaanzuur. Cyaanzuur breekt niet vanzelf af, zoals chloor. Te veel cyaanzuur zorgt ervoor dat het vrije chloor minder goed werkt en bij hoge concentraties zelfs helemaal niet meer desinfecteert. Dit kan uiteindelijk leiden tot groen zwembadwater of andere problemen. Om te voorkomen dat de hoeveelheid cyaanzuur te hoog wordt, kun je het beste overstappen op chloor zonder stabilisator. Dit voeg je handmatig of via een doseersysteem aan het water toe. Is de hoeveelheid cyaanzuur te hoog? Dan kun je het beste je zwembad deels leeg laten lopen en vullen met nieuw water.

Accuraat de waarden van je zwembadwater meten

Het meten van de waarden van je zwembad doe je met teststrips, een digitale tester of fotometer. Voor een snelle indicatie zijn de teststrips ideaal, maar houd hierbij wel rekening met een mogelijke afwijking. Om zeker te weten dat je de waarden accuraat meet, is het beter om een fotometer te gebruiken. Deze levert nauwkeurige resultaten waarmee je veranderingen aan het water beter in beeld brengt.

Advies van een specialist?

In onze winkel kunnen wij advies geven over de beste waterbalans en hoe je dit voor jouw zwembad kunt bereiken. Ook denken we graag met je mee om jou zo met plezier te laten genieten van je zwembad.