Ma: 13:00 - 17:00 | Di-Za: 10:00 - 17:00 052 - 5631 618
Persoonlijk en deskundig advies in onze showroom? Plan nu geheel vrijblijvend een afspraak.

Zwembad waterbalans

Alles wat u over uw zwembad waterbalans moet weten.

Inleiding
pH-waarde
Oorzaken verkeerde pH
Aandachtspunten
Chloorwaarde
Chloor toevoegen
Advies?

Zwembad waterbalans: een doolhof van verschillende waarden, die allemaal afhankelijk zijn van elkaar. Is de ene waarde niet goed, dan kan dat effect hebben op andere waarden. Doordat een zwembad vaak in de buitenlucht staat, krijgt het water flink wat te verduren; regen of zelfs onweer. Op deze pagina leggen we alles uit over de zwembad waterbalans en wat elke waarde inhoudt. Na het lezen van deze pagina kunt u uw familie en kennissen alles vertellen over de perfecte waterbalans!

Hoe is zwembad waterbalans opgebouwd?

De zwembad waterbalans is opgebouwd uit een aantal waarden. Dit zijn: pH-waarde, chloorwaarde, alkaliteit en hardheid van het water. Klopt de waterbalans? Dan heeft u weinig omkijken naar het onderhoud. Klopt het niet? Dan is er werk aan de winkel. Allereerst moet u dan kijken welke van de bovenstaande waarden niet op orde is. Hieronder wordt uitgelegd wat de ideale zwembad waarden zijn. Zo kunt u zelf kijken of dit vergelijkbaar is met de waarden in uw zwembad.

Feiten over de pH-waarde

 • Ideale waarde is tussen de 7,2 en 7,6
 • Chloor werkt niet zonder juiste pH-waarde
 • Een zoutwater zwembad reguleert pH beter
 • pH verhogen of verlagen doet u met pH+ en pH-
Bekijk pH-producten op onze webshop

pH-waarde zwembad: de basis van het zwembadwater

De basis van het zwembadwater is de pH-waarde, ook wel de zuurgraad genoemd. De ideale pH-waarde is tussen de 7,2 en 7,6. Het is belangrijk deze op orde te houden, om ervoor te zorgen dat het chloor blijft werken. Klopt de zwembad pH-waarde niet? Dan werkt het chloor niet. Op dat moment kan het zwembad groen worden. Test daarom altijd de waarden met een teststrip. Lees hier meer over de pH-waarde van uw zwembad.

Wat veroorzaakt een te hoge of te lage pH-waarde?

De oorzaken van een te hoge of te lage pH-waarde zijn vaak dichterbij dan u denkt. Zo kan regenwater effect hebben op deze waarde, net als het toevoegen van leidingwater. Daarnaast kan transpiratie ook invloed hebben op de pH-waarde. Met een zoutelectrolyse houdt u de pH-waarde veel beter op het goede niveau, omdat zout het pH grotendeels reguleert.

Waar zijn dingen waar u op moet letten?

 1. Hoe hoger de temperatuur van het water, hoe minder de werking van het chloor wordt. Daarnaast planten bacteriën zich makkelijker voort in warm water. Let erop dat u wat meer chloor dient toe te voegen, als u uw zwembad verwarmt of de buitentemperatuur hoger is.
 2. pH-waarde moet altijd op het goede niveau zijn, omdat anders uw chloor niet werkt. Het kan dat gebeuren dat uw zwembad groen wordt.
 3. Na een onweersbui wordt chloor onttrokken uit het zwembadwater. Geef daarom na een bui een chloorshock, om te voorkomen dat het water groen wordt.

Feiten over de chloor

 • Doodt bacteriën effectief en snel
 • Nooit meer groen water bij goed gebruik
 • Eenvoudig in gebruik en makkelijk toe te dienen
 • Voldoet aan alle Europese eisen
Bekijk chloorproducten op onze webshop

Zwembad chloor en chloortabletten: doodt bacteriën effectief

Chloor zorgt er samen met de juiste pH-waarde voor dat bacteriën worden gedood. Er zijn 3 soorten chloor, namelijk: totale chloorwaarde, gebonden chloorwaarde en vrij chloorwaarde. De totale chloorwaarde geeft het totale chloor in het zwembadwater aan, maar dat betekent niet dat het allemaal effectief is. Vrij chloor is het actieve chloor in uw zwembad en gebonden chloor is niet-actief chloor. Dit heeft dus geen werking meer.

Hoeveel chloor moet er in uw zwembad?

Type chloorHoeveel toevoegen per 1000 liter water?Opmerking
Langzaamoplossend chloor (Chloor 90)Chloortablet 20 gram: 1 tablet per 2500 liter (2,5 m3) water

Chloortablet 200 gram: 1 tablet per 25.000 liter (25m3) water

Langzaamoplossend chloor gaat gemiddeld 6 – 9 dagen mee.
Sneloplossend chloor (Chloor 70)Chloorshock (poedervorm): 4 gram per 1000 liter (1 m3) water

Chloorshock (tabletvorm 20 gram): 1 tablet per 1000 liter (1 m3) water

Sneloplossend chloor is binnen een dag weg en dient als snelle verhoger van uw chloorwaarden.
Chloor in vloeibare vormHet doseersysteem bepaalt dit zelfDit type chloor wordt gebruikt bij automatische doseringssystemen en mag niet los worden toegediend.

Zwembad pH toevoegen aan uw zwembadwater

ProbleemActieHoeveel toevoegen?
pH-waarde te hoogpH min toevoegen80 gram per 10 m3 (10.000 liter) verlaagt met 0,1
pH-waarde te laagpH plus toevoegen80 gram per 10 m3 (10.000 liter) verhoogt met 0,1

Advies van een specialist?

In onze winkel in Oldebroek kunnen wij u advies geven over de werking van chloor en pH en over de beste waterbalans. Hier hebben wij ook alle producten op voorraad liggen, zodat u het direct mee kunt nemen. Wij zien u graag eens in onze winkel!

Persoonlijk en deskundig advies in onze showroom? Plan nu geheel vrijblijvend een afspraak.