Ma: 11:00 - 17:30 | Di-Vr: 09:00 - 17:30 | Za: 09:00 - 17:00 0525 - 63 16 18
Morgen, zaterdag 13 april, organiseren wij ons inspirerende World of Wellness event. Kom jij ook? Lees hier meer
Inleiding
Stap 1: waterbalans op orde
Stap 2: installatie afkoppelen
Stap 3: winterdrijvers plaatsen
Stap 4: wintervloeistof toevoegen
Stap 5: zwembad afdekken
Winterklaar maken uitbesteden
Laat alles zien

Het zwemseizoen is afgelopen en het koude weer komt eraan. De hoogste tijd om uw zwembad weer winterklaar te maken. Dat betekent dat de apparatuur afgekoppeld kan worden en dat het waterpeil wordt verlaagd tot onder de skimmers. Net als het zomerklaar maken van uw zwembad is dit een essentieel onderdeel. Wanneer u dit niet jaarlijks doet, kan apparatuur kapotvriezen, wat tot een hoge kostenpost kan leiden. Doe dit daarom niet op het laatste moment, maar begin op tijd. Hieronder vertellen we u hoe het in z’n werk gaat.

Welke voorbereidingen moet u treffen?

Zorg voordat u begint dat u belangrijke producten al in huis heeft, zoals wintervloeistof, winterpluggen en winterdrijvers. Dat maakt het zwembad winterklaar maken een stuk eenvoudiger en effectiever. Zorg ook dat u een dompelpomp heeft, zodat u het waterpeil van het zwembad kunt laten zakken. Al deze producten hebben wij in onze winkel altijd op voorraad liggen. Wilt u een zoutwater zwembad winterklaar maken? Dan kunt u hetzelfde stappenplan volgen.

zwembad winterklaar

Stap 1: waterbalans op orde brengen en waterpeil verlagen

Voordat u het zwembad afdekt met een winterafdekking is het belangrijk dat u de waterbalans op orde heeft. Zo voorkomt u dat het zwembad groen is wanneer u  het weer zomerklaar gaat maken. Wanneer de waterbalans op orde is, kunt u het waterpeil verlagen om de inbouwdelen te beschermen tegen vorst. Dit kan in eerste instantie met de backwash-functie op uw zandfilter. Ander is ook een dompelpomp goed. Lees hier alles over de juiste waterbalans.

Stap 2: installatie afkoppelen en winterpluggen gebruiken

De eerste stap is het afkoppelen van de leidingen bij de apparatuur (zwembad warmtepomp, filterinstallatie etc.). In de openingen kunnen winterpluggen worden gedaan, om alles goed af te sluiten. De installatie moet ook goed droog zijn, anders bestaat de kans dat het aanwezige water bevriest, waardoor de apparatuur van binnen kapot kan gaan. U kunt het zandfiltervat aftappen door middel van een speciale tap die aan de onderkant bevestigd is.

Stap 3: plaats winterdrijvers in het zwembad

Met winterdrijvers zorgt u ervoor dat het water uit kan zetten wanneer er bevriezing optreedt. Zo kan het zwembad niet kapotvriezen, waardoor u de liner zou moeten vervangen. In het ergste geval krijgt uw zwembad schade dat niet meer makkelijk te herstellen is. Dat wilt u natuurlijk voorkomen.

Stap 4: voeg wintervloeistof toe aan uw zwembad

Met wintervloeistof houdt u de waarden van uw zwembadwater stabiel, gedurende de winterperiode. Ook zit er anti-alg in overwinteringsvloeistof, zodat algen niet ongemerkt kunnen groeien, waardoor u een groen zwembad kunt krijgen. Kalkafzetting wordt ook verminderd met wintervloeistof.

Tip: anti-alg kan ook goed dienen als overwinteringsvloeistof.

Voordelen van winterklaar maken

  • Zorgt ervoor dat de installatie niet kapotvriest
  • In de zomer starten met een schone basis
  • U betaalt geen stroomkosten in de winter
  • Zomerklaar maken wordt veel eenvoudiger

Stap 5: zwembad afdekken met een winterzeil

Als u alle stappen heeft doorlopen, is het tijd voor de laatste stap: het zwembad afdekken. Doordat winterafdekkingen geen licht doorlaten, hebben algen geen kans meer om te groeien in het zwembad. Een winterafdekking is dus vooral belangrijk om geen licht meer door te laten en om het zwembad blad- en vuilvrij te houden.

Liever niet uw zwembad zelf winterklaar maken?

Onze servicedienst kan u helpen om het zwembad winterklaar te maken. Zo heeft u er zelf geen werk aan, maar bent u er wel van verzekerd dat het op een goede manier gebeurt. Inmiddels hebben wij meer dan 500 zwembaden winterklaar gemaakt en weten we dit op een efficiënte manier te doen. Alles wat u nodig heeft, kan onze servicedienst voor u meenemen, zoals winterpluggen, winterdrijvers en meer. Vraag snel een offerte op!

Morgen, zaterdag 13 april, organiseren wij ons inspirerende World of Wellness event. Kom jij ook? Lees hier meer