Ma: 11:00 - 17:30 | Di-Vr: 09:00 - 17:30 | Za: 09:00 - 17:00
0525 - 63 16 18
Wat is spa kalkaanslag?
Hoe komt er kalk in een spa?
Hoe kan ik kalkaanslag in een spa verwijderen?
Hoe kan ik kalkaanslag in een spa voorkomen?
Laat alles zien

Niets is zo fijn om na een drukke dag te ontspannen in de spa of in het weekend samen met vrienden te genieten in het water. Je wil er daarom alles aan doen om jouw spabeleving optimaal te houden. Heb je kalkaanslag aangetroffen in je buitenspa? Wij geven je tips om deze aanslag te bestrijden én voorkomen.

Wat is spa kalkaanslag?

Als je witte aanslag in je spa of Jacuzzi® ziet, is de kans groot dat kalkafzetting de oorzaak is. Hieraan herken je de kalkaanslag:

  • De binnenkant van de kuip voelt ruw aan
  • Als je hard over de kuip wrijft, verdwijnt de witte aanslag
  • De witte aanslag zit op het gedeelte van de kuip dat onder water staat

Hoe komt er kalk in een spa?

Kalkaanslag is niet gevaarlijk, maar maakt de spa of Jacuzzi® wel minder mooi. Bovendien kan extreme kalkaanslag de leidingen verstoppen en de kuip beschadigen. Wil je dus jouw buitenspa goed onderhouden, dan is het belangrijk dat je weet hoe kalkaanslag ontstaat.

Hard & alkalisch water

In gebieden met hard water bevat het water veel calcium en magnesium. Als je in zo’n gebied woont, is de kans groot dat het water dat je gebruikt om je spa te vullen hard water is. Als het water in je buitenspa verdampt, hechten mineralen zich aan de kuip en de andere onderdelen. Wanneer je het water vervangt, verdampt het opnieuw en laat het nog meer minerale afzettingen achter. Hierdoor ontstaat na een tijdje witte aanslag. Hetzelfde effect ontstaat bij alkalisch water. Dit water heeft een pH-waarde van rond de 7 of hoger.

Ons lichaam & zeep

Wanneer je in de spa stapt, wordt het water vervuild met huidschilfers en haren. Ook dit kunnen boosdoeners zijn van kalkaanslag. Waar je misschien niet zo snel aan denkt, zijn de restanten van shampoo, zeep en crèmes die op onze huid en haar zitten. Deze mengen zich met het water in de spa en – je raadt het al – dit leidt tot kalkafzetting.

Hoe kan ik kalkaanslag in een spa verwijderen?

Het klinkt nu alsof je maar beter uit het water kunt blijven. Gelukkig is kalkaanslag goed te verhelpen en geven wij je tips om in de toekomst tijd te besparen.

Lichte kalkaanslag: maak de spa schoon

Als je lichte kalkaanslag hebt, kan je een spa kalkverwijderaar gebruiken. Deze breng je net boven de waterlijn en op de armaturen aan. Met een zachte doek poets je de kalkaanslag zo weg. Let er op dat het schoonmaakmiddel niet in het water terechtkomt. Controleer ook of de filter kalk bevat en maak deze schoon.

Zware kalkaanslag: laat de spa leeglopen

Zit de meeste kalkaanslag onder het water, dan laat je de spa leeglopen en kan je de hele kuip makkelijk poetsen met een kalkverwijderaar. Bovendien wil je voorkomen dat de leidingen verstopt raken. Hiervoor gebruik je een ontkalkingsmiddel waarmee je de leidingen kunt doorspoelen. Maak ook de filter schoon.

Hoe kan ik kalkaanslag in een spa voorkomen?

Heb je eenmaal de kalk verwijderd, dan wil je natuurlijk voorkomen dat het terugkomt. Volg daarom deze tips:

Controleer de pH-waarde

Een hoge pH-waarde is één van de grootste boosdoeners van kalkaanslag in een spa. De witte aanslag laat je verdwijnen door de pH-waarde van het water te verlagen. Zorg ervoor dat deze tussen 7,2 en 7,6 blijft. Hiermee heb je direct de optimale basis voor je waterbalans.

Reinig de filter

Wanneer je filter goed functioneert, worden vervuilende stoffen tegengehouden. Reinig de filter dus regelmatig, om ophopend vuil en kalkaanslag te voorkomen. Hiervoor kun je een speciale reinigingskam of filterreiniger gebruiken.

Blijf schoonmaken

Maak regelmatig de delen boven de waterlijn schoon. Eventueel voeg je een product toe aan het water dat kalkaanslag voorkomt. Wil je niet nog meer chemische producten toevoegen, houd het dan bij de andere tips. Belangrijk om te weten, is dat er altijd een bepaalde hoeveelheid kalk nodig is voor een optimale waterbalans. Daarbij is het wel belangrijk om ook de andere waarden op het juiste punt te houden, zodat kalkaanslag niet voorkomt.