Ma: 11:00 - 17:30 | Di-Vr: 09:00 - 17:30 | Za: 09:00 - 17:00 0525 - 63 16 18
Wij zijn verhuisd! Ontdek onze nieuwe showroom van 2600 m2. Bekijk showroom

Stappenplan voor een zwembad bouwen

Voor een perfect zwembad is een gestructureerde aanpak nodig. Eén die er niet alleen voor zorgt dat je geen projectleider van je eigen zwembad wordt, maar die ook de kwaliteit en duurzaamheid garandeert. Om dat voor elkaar te krijgen, hebben we een standaard aanpak, die we hieronder verder toelichten. Iedere fase van het bouwproces wordt uitgevoerd in eigen beheer, zodat we grip op de planning kunnen houden. Deze planning delen we natuurlijk van tevoren met je.

Een zwembad bouw je niet iedere week. Wij wel. Daarom houden we graag de regie, zodat jij je volledig kunt focussen op de aankomende poolparty’s en lange zomeravonden met familie en vrienden.

Een ontwerpvoorstel maken

In onze ogen de belangrijkste fase, omdat hier de basis wordt gelegd voor jouw droomzwembad. Nadat je alle wensen en eisen met een van onze adviseurs hebt doorgenomen, gaan we voor je aan de slag om een ontwerpvoorstel te maken.

Hierin zijn de vorm en afmetingen bepaald, is de afwerking terug te zien, zie je waar belangrijke elementen zoals een trap zijn geplaatst en krijg je een toelichting over de techniek die we gaan toepassen, om ervoor te zorgen dat het water altijd in topkwaliteit is.

Wanneer het ontwerp is afgerond en goedgekeurd, kunnen we aan de slag.

Bouwen in 7 bewezen stappen

Tijdens de bouw werken we volgens een aantal vaste stappen. Zo garanderen we kwaliteit, kunnen we planning beter bewaken en weet iedereen waar hij aan toe is. Hieronder hebben we de stappen stuk voor stuk uitgewerkt, zodat je er een beter beeld van krijgt.

 

1. Storten van de betonvloer

Nadat het gat is gegraven, starten we met de betonvloer. Een strakke en goed gestorte betonvloer is essentieel voor een mooi en kwalitatief zwembad. Het vormt namelijk de basis voor de zwembadwanden. Wanneer de vloer slecht gestort wordt, zie je oneffenheden snel terug. Dat komt door de waterdruk. Om die reden storten we de vloer altijd zelf, zodat de fundering van het zwembad perfect is en we snel door kunnen naar de volgende fase.

Ga je de betonvloer zelf storten? Zorg dan dat deze geëgaliseerd of gevlinderd is.

2. Opbouwen van het zwembad

De wanden worden opgebouwd, wanneer de betonvloer is uitgehard. Dit is meestal al na 1 of 2 dagen. De wanden en elementen in het zwembad, zoals een trap, bouwen we op met styropool bouwblokken. Wanneer dit opgebouwd wordt, plaatsen we gelijk alle inbouwdelen. Deze zijn nodig om later bijvoorbeeld de skimmers en lamellen afdekking te monteren en moeten geplaatst worden, voordat er folie in het zwembad komt.

Zodra dit gedaan is, storten we de wanden vol met beton. Daarmee staat er een sterke en onverwoestbare basis, waarop we verder bouwen.

3. Aansluiten van elektra en leidingen

Alle inbouwdelen zijn al geplaatst. Nu is het tijd om ze aan te sluiten, zodat het water naar de technische installatie kan. Dit doen we met speciale leidingen, die zijn afgestemd op de grootte van jouw zwembad. Vervolgens leggen we de bekabeling, zodat verlichting en eventueel een lamellendek of jetstream ook voorzien zijn van stroom.

Alle leidingen en kabels komen terecht in de technische ruimte, waar we later de zwembadtechniek gaan plaatsen. Dat zijn onder andere de zwembadpomp en het desinfectiesysteem.

4. Aanbrengen van zwembadfolie

Als de constructie staat, kunnen we zwembadfolie aanbrengen. Eerst maken we de wanden folieklaar, door beschadigingen of naden te schuren en bij te werken. Zo zorgen we voor een perfect eindresultaat. Als deze basis is gelegd, starten we met antibacterieel vilt. De komt op de vloer, wanden en trap.

Daarna gaan onze folielassers aan de slag om het zwembadfolie aan te brengen. Alles wordt perfect op maat gesneden en zonder plooien in het zwembad verwerkt. Het resultaat is een zwembad waar je jarenlang plezier van hebt en dat door de verschillende kleurkeuzes altijd perfect past in de omgeving. Wij gebruiken gewapend folie van Elbe en Haogenplast, dat voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen.

5. Aansluiten van de technische installatie

De zwembadpomp zorgt er samen met de andere techniek voor, dat het water kristalhelder blijft. Dat maakt het het hart van het zwembad. We plaatsen deze in een vaste volgorde in de technische ruimte, zodat we zeker weten dat alles perfect werkt. In dezelfde technische ruimte plaatsen we ook de besturing van de verlichting en lamellen afdekking (als deze aanwezig is).

Kies je voor een zwembad warmtepomp? Dan sluiten we deze direct aan, zodat je verzekerd bent van schoon en verwarmd zwembadwater. In onze ogen onmisbaar voor onderhoudsvriendelijk zwembadgebruik.

6. Plaatsen van randtegels

Nu krijgt het pas echt vorm. We plaatsen de randtegels om het zwembad en zorgen er hiermee niet alleen voor dat het er prachtig uitziet, maar dat er ook een veilige en stroeve afzetmogelijkheid is wanneer je het zwembad in gaat.

Tijdens het samenstellen van het zwembad, heb je gekozen voor mooie randtegels van bijvoorbeeld keramiek. Deze worden door onze vakmensen netjes gelegd en gevoegd. Om het volledig passend te maken, zagen ze de tegels (indien nodig) op locatie op maat.

7. Installeren van de afdekking

Kies je voor een zwembadafdekking, zoals een boven- of ondergronds lamellenafdekking, dan plaatsen we deze als laatste. We klikken de lamellen aan elkaar, zodat er een veilige en warmtebehoudende afdekking op het water komt te liggen. In sommige gevallen heeft zo’n lamellenafdekking zelfs een verwarmend effect.

Verder sluiten we het ook aan, zodat je dit eenvoudig kunt bedienen. De voorbereidingen hebben we in een eerdere fase al getroffen. Wanneer het eenmaal geplaatst is, stellen we het af, zodat het perfect op- en afrolt.

Overige opties

Heb je nog andere opties gekozen, zoals een zwembad overkapping? Dan zal dat in 1 van de bovenstaande fases gebeuren.

Opstarten van de techniek en eindcontrole

Alles is afgerond en we zijn klaar om het zwembad op te starten. Voor jou natuurlijk het leukste moment. Helaas moeten we je nog wel even afremmen. We willen graag eerst een eindcontrole doen, om te kijken of alles naar behoren werkt. Vervolgens leggen we uit hoe het systeem werkt en hoe je bepaalde werkzaamheden zelf kunt uitvoeren. Daarna mag je een bommetje doen. Beloofd.

Heb je vragen over het bouwproces? We leggen het graag uit. Of nog beter: we kunnen praktische voorbeelden laten zien in onze showroom.

Stel een vraag Bezoek onze showroom

Wij zijn verhuisd! Ontdek onze nieuwe showroom van 2600 m2. Bekijk showroom